post image
-

Hogyan maradj nyugodt, ha hisztizik a gyerek

Áll előttem a három évesem és torka szakadtából ordít. Teljes garat képet lehetne készíteni a torkáról annyira kinyitja a száját a bömbölés közben. A hangja akkora, hogy szinte már fáj a fülemnek és közben veri a lábát a földhöz. Tudom, hogy most jön az a rész, hogy vagy ledobja magát a földre, vagy elkezdene engem is ütni. Klasszikus hiszti.

Tovább olvasom
 • post image
  -

  Majd a gyerek eldönti?

  Tisztában vagyok vele, hogy megint egy megosztó témához nyúlok, és talán sokan fognak felháborodva kommentelni a cikkre, mégis szeretném elmondani a véleményemet. Az egész gondolatmenet apropóját egy ismerősömmel folytatott beszélgetés adta pár héttel ezelőtt. Az ismerősöm (egyébként fővárosi, jól szituált, értelmiségi apuka) arról panaszkodott, hogy milyen világban élünk, ahol a gyerek azt teszi amihez kedve van, a szülők meg semmilyen korlátot nem szabnak. Ha a gyerek úgy dönt, nem akar sportolni, akkor nem sportol, vagy ha két hét után abba akar hagyni valamilyen szakkört, akkor megteheti. “Manapság már nem a tapasztalt szülő dönt a gyereke érdekében, aki tudja mi a jó neki, hanem a gyerek a saját aktuális kedve szerint.”

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Hogyan tudtam kijönni a hullámvölgyből, amikor belefáradtam a gyerekeimbe

  Néha annyira jó lenne lepasszolni a gyerekeimet. Na persze úgy, hogy tudjam, jó kezekben vannak, vigyázó és szerető körülmények közt töltik azt a pár órát, fél napot, egy hetet (ideg- és lelkiállapotomtól függően), amire szükségem van ahhoz, hogy visszatöltsem az elemeimet. Nem szeretek általánosítani, de szerintem minden anya érzett már így. Teljesen mindegy, hogy bevallotta magának vagy sem.

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  A tökéletes karácsony illúziója

  Az egyik kedvenc magyar blogomon, a Mind the Map-en olvastam egy írást arról, hogy utazások alkalmával mennyire sok, csupán a turistáknak szóló látványossággal találkozik az ember. Mennyire nem valódiak a népviseletbe öltöztetett, helyi tradíciókat bemutató, egyébként meg civilben ugyanúgy farmerben, pólóban járó, mobiltelefonokon pötyögő emberek. Mennyire sok a kirakat-valóság. Szó mi szó, sokkal látványosabbak az ilyen bemutatók, mintha a valódi, helyi emberek életébe nyerhetnénk bepillantást. Csakhogy a megrendezett életképek nem igazak.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  A kiegyensúlyozott testvérkapcsolatról

  “Minden testvérviszonyban előfordulnak harcok. Teljesen mindegy, a szülők mit csinálnak. A konfliktusok az emberi kapcsolatok velejárói, legyen szó partnerkapcsolatról, barátokról, főnök-beosztott viszonyról vagy testvérekről. Lehet a gyerekednek olyan vágya vagy igénye, amiben a testvére épp az útjában áll. Ez teljesen természetes

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  A legjobb reggeli keksz

  Az a helyzet, hogy én reggel nem tudok nehéz dolgot reggelizni. Miközben tudom, milyen fontos a reggeli étkezés, egyszerűen nem bírok tojást vagy kenyérféle dolgot enni. (Igen, nekem már ez is nehéz, miközben a férjem képes húslevest is enni reggelire…) Viszont imádom a kávét.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  “Anya, én olyan béna vagyok!”

  Soha nem tudtam jól rajzolni. Sok sorstársamhoz hasonlóan ott állt meg a rajztudományom, ahol nagycsoportosan pálcikaembereket rajzol az ember. Mindig is csodáltam azokat, akik papírra tudják vetni a fantáziájukban megszülető dolgokat, de nekem ez valahogy sose ment. Ahogy az éneklés, a hangszerek megszólaltatása vagy a kislabda dobás sem. Mindezek utálatos, frusztráló dolgok voltak az iskolában.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Hogyan ne kiabálj a gyerekeddel, amikor mérges vagy?

  A gyerekkorunkból mindannyian hozunk magunkkal tapasztalatokat, jó és rossz élményeket egyaránt, helyzeteket, ahol kiszolgáltatottnak éreztük magunkat, a szüleink hozzánk fűződő kapcsolatát és egy sor más,meghatározó dolgot. Amikor a gyerekünk valami olyat tesz, ami miatt felforr bennünk a harag, az soha nem a gyerekről, hanem rólunk szól.

  Tovább olvasom
 • -

  Az érzelmi intelligenciára nevelés gyerekkorban

  Vagy nem csak gyerekkorban. Szerintem az alábbi megoldások nem csak a gyerekeknek segítenek abban, hogy nagyobb érzelmi intelligenciával álljanak hozzá a dolgokhoz, hanem a felnőtteknek is. Na persze, minél előbb kapja valaki az efféle eszközkészletet, annál könnyebben és mélyebbre szívódik a tudatába.

  Tovább olvasom
 • -

  https://www.csupaszivmagazin.hu/hogyan-vertezd-fel-gyerekedet-bullying-ellen/

  Düh. Félelem. Bűntudat. Érzelmek, amelyek éveken át lappanghatnak az emberben – vagy egy pillanat alatt kirobbanhatnak akár egy aprócska esemény hatására is. Érzelmek, amelyeket minden anya ismer de szeretné nem elismerni. Annyira igyekszünk csak a szépet és a jót mutatni a külvilág felé, annyira szeretnénk, ha nem lenne közünk hozzájuk, hogy ha kell, akár meg is betegítjük magunkat miattuk.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Hogyan vértezd fel a gyerekedet a bullying (erőszakoskodás, megfélemlítés) ellen?

  Ha azzal jön haza a gyerek az iskolából, hogy az iskolatársai terrorizálták, megfélemlítették vagy erőszakoskodtak vele, akkor a szülő első, zsigeri reakciója, hogy megkeresi azt, aki bántotta a gyerekét és felpofozza. Nekem legalábbis ez lenne. Sőt, lehet, hogy cifrább visszavágási formák is eszembe jutnának. Ez a reagálás szinte gondolkodás nélkül jön, egyszerűen a bennem élő anyatigris maga alá nyom minden racionális gondolkodási folyamatot.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Sportolásra idő gyerek mellett?!

  Azt hiszem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy anyaként nagyon nehéz összeegyeztetni azt, hogy a család is mindent megkapjon de közben a nő is tudjon foglalkozni saját magával. Az persze már sosem lesz, hogy annyi ideje, energiája lesz a dolgaira, mint a gyerek(ek) születése előtt, de nyilván nem is szabad teljesen lemondani róluk, és mindent feláldozni a család oltárán.

  Tovább olvasom