post image
-

Doffek Gábor: meg akarod menteni a bolygódat? Akkor hallgass a gyerekekre!

Örömmel látom, hogy a környezetvédelem mindennapos témává vált. Szeretem érezni, hogy valami történik. Nem sok, de valami. A közösségi és az online médián keresztül ömlenek az információk, több millió felhasználó áraszt el minket kép-, film- és hanganyaggal. Ugyanakkor talán emiatt egyre nagyobb a zavar is a fejekben. Aki tenne is valamit, az mit tegyen, mivel kezdje, „hány egység környezetvédelmi tevékenység” számít elfogadhatónak emberenként, családonként? És persze jönnek a tévhitek, hazugságok, érdekérvek, és a hülye túlzások is. Aztán megszólaltak a tizenéves gyerekek – na, szerintem rájuk kell hallgatni. Doffek Gábor írása.

Tovább olvasom
 • post image
  -

  A feleségek gazdasági függése a férjüktől nagyobb probléma, mint gondolnánk

  Az argentin bíróság egy eddig példa nélkül álló ítéletet hozott egy válási ügyben. Egy házaspár 27 évnyi házasság után különköltözött, miután a férj bejelentette, hogy válni akar. Az addig háztartásbeli feleség, aki annak idején, az első gyerekük születésekor szögre akasztotta a közgazdasági diplomáját, sosem dolgozott, gyereket nevelt, és vitte a háztartást, közös megegyezésük szerint. Amikor a férj elhagyta, a nő jóval szűkösebb anyagi körülmények közé került, ráadásul hatvanévesen már a pályáját sem tudta újrakezdeni. A bírói ítélet szerint a férjnek meg kell fizetnie a 27 évnyi házimunkát a feleségnek, azaz közel 52 millió forintot, ami nagyjából havi 160 ezer forintot jelent.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Mindenkinek akkor kell pisilni, kakilni, elesni, amikor meginnál egy kávét kilátással – „Girlzonboard” Flóra nyaralós élményei

  Szerintem a legjobb dolog a szülőségben a gyerekekkel nyaralás. Mondjuk, lehet, hogy csak azért gondolom így, mert amióta anya vagyok, még sosem nyaraltam gyerekek nélkül, és egyelőre nem is vágyom rá. Már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalataim alapján minden nyaralásra jut valami sírva nevetős kaland, probléma, tanulság, gyerekszáj… vagy leginkább mind egyszerre. Nyaralós tapasztalatok és történetek a Girlzonboardról. Családi nyaralás előtt vagy közben kötelező olvasmány. Aki pedig már nyaralt gyerekekkel, az meséljen kommentben a legabszurdabb pillanatokról!

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  „Egyet a mama kedvéért, egyet a… edd már azt a nyamvadt… akarom mondani, szuper zöldséget, kicsikém!”

  Vannak bizonyos ételek, amiket szerintem egyetlen gyerek sem szeret. Kétgyermekes anyukaként pontosan tudom, hogy a legtöbb családban egy tökfőzelék még az amúgy nem kimondottan ajánlott, de a gyerekek körében eléggé kedvelt virslivel jól megpakolva sem megy át a „rendszeren”. Nálunk sem. A családi szlengben „virslifőzelék”-ként ismertté vált frankfurti leves (több krumplival, mint kelkáposztával) még valahogy lecsúszik, azt legalább nemcsak turkálják a gyerekeim, hanem fogy is belőle valami. Van még hova fejlődnünk, és nem csak a saját gyerekeimnek: egy átlagos magyar gyerek a WHO által ajánlott napi 400 gramm zöldség helyett csak 262 grammot fogyaszt. De hogyan növelhetjük a gyerekeink zöldség- és gyümölcsfogyasztását?

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  LEVÉL MENSTRUÁLNI KEZDŐ KIS(?)LÁNYOMNAK – EGY ANYA VALLOMÁSA

  Haladó szellemű anyaként az ember mindent elkövet, hogy megkönnyítvén a nővé válást lánya számára, ne tabusítson, nyíltan beszéljen a menstruációról és a test egyéb működési formáiról, valahogyan ünneppé tegye a nyűgös dolgokat is, meglátva az egész folyamatban a szépséget és a csodát. Aztán, amikor bekövetkezik, amire vártak, és megérkezik az első vérzés, másként alakul minden, mint ahogy elképzelte.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  „Mama, most úgy dolgozol, mint apa” – durva családi emberkísérlet és egy csepp népszerűség-hajhászás

  Nem vagyok az a tipikus anyuka, aki össze van nőve a gyerekeivel, mégis teljesen egyértelmű, hogy az óvodás lányaim messze velem töltik a legtöbb időt, mondjuk, az óvodán kívüli idejük 85 százalékában jelen vagyok (jó, néha passzívan), esténként pedig szinte mindig. Egy munka miatt úgy alakult, hogy az elmúlt héten minden este nélkülem feküdtek le a gyerekek, hétvégén pedig egyáltalán nem találkoztunk, mert a nagyszülőknél voltak. De vajon ez lehet jó is? Nyilván a lelkiismeret-furdalás teszi fel ilyen idegesítő hangsúllyal a kérdést a fejemben, mert hiába voltak a hozzám hasonlóan teljesen kompetens szülőjükkel nagyrészt, mégis úgy éreztem, hogy ez gáz. Hogy anyai szempontból önzés, amit csinálok

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  A jó nyári tábor 6 ismérve – Jocó bácsi szerint

  Megkezdődött végre a várva várt és jól megérdemelt vakáció. Bezártak az iskolák kapui, kiosztják a bizonyítványokat, okleveleket, jutalomkönyveket. Ezzel egy időben pedig elkezdődnek a nyári táborok is. De nem mindegy, milyen táborba megy a gyerek. Balatoni József, alias Jocó bácsi írása.

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  Autóban megfulladt gyerekek – alapszabályok kánikulára felelős felnőtteknek

  A kocsiban megfulladó gyerekek többségét, a statisztikák szerint, nem szándékosan hagyják a forró kocsiban. Hanem véletlenül. De az is gyakori, hogy véletlenül, játék közben zárják be magukat. Agykárosodás, szívleállás, a keringési rendszer összeomlása, halál – súlyos esetben ez történik a nyáron autóban hagyott kisgyerekekkel. Szóval, ne hagyd magára a gyereket – még úgy sem, hogy a kocsi körül játszik, mert lehet, hogy véletlenül bezárja magát, és máris kész a baj. Dr. Gyurkó Szilvi összeszedte, hogy mi a teendő kánikula esetén szülőként és felelős felnőttként.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Apák napi vallomás: ilyen az élet három gyerekkel

  Hajnali kettő óra ötven perc, és az ikrek felváltva ellenőrzik, biztosan nem szeretnénk-e aludni, így gondoltam, ha már úgysem tudok pihenni, írok pár sort apák napja közeledtével, mit jelent számomra apának lenni, hogy mit is érzek immár bő két éve, amióta édesapa lettem. Sánta Dávid írása.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Elkényeztetett, túlféltett gyerekek – a mi időnkben minden más volt?

  Szinte mindennap belebotlom olyan cikkekbe, amelyek azt fejtegetik, hogy a mai gyerekek generációja mennyire el lett rontva, hogy a mai szülők engedékenysége miatt a gyerekek neveletlenek és kezelhetetlenek. Sajnos ritkán térnek ki megoldási javaslatokra, arra, hogy mi segíthetne a szülőknek, és rajtuk keresztül a gyerekeknek. Mivel a megoldás hiánya jókora űrt hagy maga után, ezt az űrt azonnal betöltik a „bezzeg a mi időnkben nem volt ennyi neveletlen kölyök”, „egy jó nagy pofon kellene nekik”, és „én biztos megtanítanám nekik, hol a helyük” típusú kommentárok, amelyek nem vezetnek sehova, legfeljebb gyűlölködéshez.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Doffek Gábor: Az elvált férfi csöndje

  Szomorú és érdekes élmény volt ezt a cikket végigolvasni arról, milyen üres, olykor pedig sivár, kilátástalan, vagy éppen lehetőségekkel teli időszakok azok, amit a nők a valóságos (szét)válás utáni hetekben, hónapokban megélnek. Szomorú volt, mert együtt éreztem velük. Pontosan tudom, milyen ez, mert átéltem a túloldalát. Nem azért írom ezt a választ, mert versenyezni szeretnék, vagy azt eldönteni, hogy a nőknek vagy a férfiaknak szarabb-e váláskor. Mindenkinek szar. Csak amennyire hasonló, annyira más is számunkra ugyanennek a helyzetnek a túloldala, így érdemesnek tartom ezt az oldalt is megírni, hátha úgy komplexebb rálátás nyílik erre az egyébként rendkívül embert próbáló helyzetre. 

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Ezért jó a földhözverős hiszti – plusz 10 szakértői tipp, hogyan viseld el

  Nemrég Herczeg Zsolt fergeteges cikkben foglalta össze a dackorszak lényegét, amire rengeteg aranyköpés érkezett általatok a gyerekeitektől, akik azért hisztiztek, mert, mondjuk, nem tudnak felsétálni a falon. Azon kívül, hogy ezek viccesek, nagyon árulkodók is: a gyerekek valójában baromira szeretnének biztonságban sírni! Balogh Fruzsi, a Kapcsolódó nevelés oktatójának vendégposztja.

  Tovább olvasom