post image
-

Nem szólhatok rá más gyerekére?

Valamelyik nap egy új játszótérre látogattunk el és fusztráltan vettem észre, hogy a gyerekeim mániákus szemmel tartása mögött bizalomhiány húzódik meg. Bizalomhiány, hogy a többi szülő nem fog közbe avatkozni csúfolás, cukrosbácsi, verekedés esetén (de még elesés esetén is ritkán). Sajnos a gyanú mögött tapasztalat húzódik meg és most már egy felhívás is: vigyázzunk egymás gyerekére.

Tovább olvasom
 • post image
  -

  Legjobb trükkjeim 3 - a reggeli készülődés

  Szerintem szinte minden családban a napindítás, a reggeli készülődés, az oviba-suliba-munkába indulás az egyik sarkalatos pont. Ráadásul ha rosszul indult a reggel már az egész napra rányomja a bélyegét. Nálunk is van egy szokásos koreográfia, amely mindig idegbajjal és késéssel zárult. Mi csak így becézzük a jelenséget: reggeli pokol (azt hiszem sokat elárul a dolog intenzitásáról :) ).

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  A 15 legjobb ingyenes szenzomotoros fejlesztőeszköz/játék otthon

  Amikor már évek óta jársz Dszitre, Ayresre, TSMTre a gyerekkel – vagy már a másodikkal – valahogy elkezded más szemmel nézni a környezetedet. Felfedezed, hogy mi minden fejleszt és hát igen, több mindent is megengedsz. A kanapédat tudatosan olcsóbbra cseréled. Ami ronda is. De lehet rajta ugrálni.

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  Tanuljunk mesékből érzelmek/félelmeket kezelni - Mesekönyv ajánló

  Sokunk gyermekénél problémát jelent az érzelmek/érzések és ezek eredményeként a viselkedési formák kezelése. Mi mostanában rengeteg ezzel kapcsolatos mesét olvasunk „célirányosan”, hiszen ebben a korban a gyerekek még ezekből tudnak sokat tanulni. Néha nem könnyű az érzéseket, történéseket szavakba önteni úgy, hogy azt a gyerekek is megértsék, főleg hogy segítségükre is legyen az érzések feldolgozásában, elfogadásában, helyére rakásában.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  10 kérdés a nevelésről. Kakuk Sarolta gyógypedagógus válaszol

  Sok SNI (és nem SNI) szülő szembesül a ténnyel, hogy a hagyományos nevelési elvek nem működnek. Azon túl, hogy az én személyiségemmel sem egyezik, számunkra nem is volt hatásos a büntetés-jutalmazás alapú módszer. Nem a kitartás volt a gond, egyszerűen nem érdekelték a gyereket a büntetések/jutalmazások. Én személy szerint dr Greene (Explosive Child) elméletével értek egyet: ha eljut arra szintre, és meg tudja tenni viselkedik.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Beszéljek-e a gyereknek a diagnózisáról?

  Sok szülőben merül fel a kérdés, hogy elmondja-e a gyerekének, hogy ő más? Nos az egyértelmű válasz erre az, hogy igen. Én felnőtt korban kaptam diagnózist, de egész eddigi életemben tudtam, hogy valamiben különbözöm, úgy éreztem bénább vagyok, nem tudok úgy megcsinálni dolgokat, elfelejtek, elejtem őket, nem tudok tolatni, nem bírom a zajt (vagy adott esetben, azért szerez nehezen barátokat, mert autista, vagy felejt el mindent és kapkod össze vissza mert figyelemhiányos.. stb). Számomra és rengeteg más felnőttként diagnosztizált ember számára felszabadító érzés volt a diagnózis megszerzése: mert már tudjuk, hogy mindez miért van, hogy nem bénák vagyunk, csak vannak bizonyos nehézségeink, és mert ez egy kulcs is önmagunkhoz. Egy ADHDs, vagy autista ember számára a diagnózis gyakorlatilag egy instant önismereti válaszcsomag. És persze megoldási útmutató is.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Fejlődő szemléletmód gyerekeknek - ingyen letölthető útmutatóval

  Nap mint nap látjuk, hogy ha hiszünk a befektetett munkában és teszünk is érte korábban lehetetlennek tűnő képességek, eredmények lesznek elérhetőek. Ez az sni családok mindennapjait meghatározó jelenség mindenkire igaz és dr Carol Dweck a fejlődő szemléletmód nevet adta neki. A szemléletmód átültetése mindennapjainkba különösen hasznos a nehézségekkel küzdő gyermekek esetében, és gyorsan változó világunkban a későbbi sikerek záloga lehet. Egyes elemeit már régóta alkalmazom, de elhatároztam, hogy mostantól ezt jobban beépítem a mindennapjainkba.

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  2018 legolvasottabb cikkei -Zűrzavaroscsalád blogon

  A 2018-as volt az első teljes év a blog életében, így először állíthatjuk össze a top10-es bejegyzéslistánkat is. Sűrű év volt, sok témával. A 2017-es játszótéri anyukás cikk még mindig vezeti a listát, de már 2018as kihívókra talált:

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Kedves Játszótéri Anyuka!

  Lakott a házunkban egy tündéri anyuka tündéri mozgássérült kisfia. Sántikál. Sosem értettem, hogy miért nem látom a házunktól fél perc sétára lévő játszótéren, ahol homokozni, hintázni nyilván ő is tudna. Hogy lehet, hogy alig-alig találkozunk hiperaktív, nem beszélő, bicegő, Downos, kínai stb. gyerekekkel? Amikor az én várva-várt gyönyörű gyermekem elérte a három éves kort megértettem. Bence ugyanis nem beszél.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Milyen SNI apának lenni 2 - interjúk

  Eredetileg ez is olyan cikknek indult mint a többi: végigolvastam volna az interjúkat, megkerestem volna a közös pontokat és ezeket kiemelve vontam volna valamilyen konklúziót. De az az igazság, hogy ezt nem tudom megtenni, azért mert minden kivágott szóért kár, mert az apák beszélni akartak és elég bátrak voltak, hogy megtegyék, mert amit otthon nem mondott el, elmondta most nekünk.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Milyen érzés SNI (sajátos nevelési igényű) apának lenni? 1

  Az SNI (sajátos nevelési igényű) anyák életénél, csak az SNI apák érzései nagyobb misztérium. Még az SNI anyák számára is.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  A 10 legjobb szenzoros eszköz - Karácsonyra fel!

  Én az eddigi karácsonyokkor mindig próbáltam valami olyasmit is venni, ami szenzorosan is segít. A külföldi csoportokban is rendszeresen felmerülő kérdés ez. Így összeállítottam egy toplistát, mások és saját tapasztalatainkat összegezve. A legolcsóbb már 180 Ft-tól!

  Tovább olvasom