post image
-

Hogyan segíthetek gyerekemnek feldolgozni a válást?

Válás gyerekkel: stressz a szülőnek, és a gyereknek is, senki nem találja ilyenkor a lelki egyensúlyát. Hogyan működik a válás feldolgozása az EFT segítségével.Miért fontos a válás feldolgozása gyermekednél? A gyerekek tanulási és viselkedési zavaraiban gyakran kiváltó ok a válás, és az ezt megelőző, illetve követő stressz.

Tovább olvasom
 • post image
  -

  Ez az a történet, ami bárkivel, bármikor megtörténhet

  Szerintem sokan, túl sokan magunkra ismerhetünk, tipikus, már-már unalomig ismert helyzet: kihülő, a hétköznapokban beszürkülő, de tulajdonképpen igenis jól működő házasság, szenvedélyhiány, szerelemhiány ellenére is akár, szép család, szuper gyerekek. Közben oda nem figyelés a másikra, életünk párjára…és akkor beüt a krach, valamelyik fél elcsúszik a banánhéjon…és hogy ez hová vezet(het). Az én életemben ide vezetett.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Doffek Gábor: a nap, amikor meghalt a lelkem egy része

  Két évig halogattam ezt a beszélgetést. Két évig rettegtem, reménykedtem, kerülgettem. Próbáltam elképzelni, megtervezni, kigondolni és belehelyezkedni abba a szituációba, amit elképzelni, megtervezni, kigondolni teljességgel lehetetlen. Aztán leültem az akkor hétéves lányommal, és elmondtam neki, hogy az anyjával elválunk egymástól, hogy én napokon belül elköltözöm, és ő meg én ezután nem ugyanott fogunk lakni.

  Tovább olvasom
 • Post

  post image
  -

  Így hat a gyerekre, ha csak miatta maradnak együtt a szülők

  Sokan foglalkoztak már azzal, hogyan hat a kisgyerekekre a szülők válása, de jóval kevesebbet tudunk arról, hogy miként élik ezt meg a tinik vagy akár a felnőtt gyerekek.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Válás és újrakezdés vezetőként

  Tudatos karrier-és gyermektervezés, családi idill. Egy pillanat alatt vágta keresztbe a rózsaszín képet az, amikor a férj bejelentette: külföldre költözik új szerelemével. Hogyan lehet “okosan” megélni egy válást? Hogyan találhatja meg magát az ember az új helyzetben? Tóth Mária szoftverfejlesztési igazgató, pszichológus már végig járta az utat. Vendégszerzőnk, Takács Hajnal beszélgetett vele az újrakezdésről.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Ki viseli jobban a szülei válását? A kisgyermek vagy a nagyobbak? Kinél van nagyobb esélye a depresszió kialakulásának?

  A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak. Keveset tudni arról, hogyan alakul a válást elszenvedő gyerekek egészsége.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  "Anya hiányzik. apa hiányzik” – mi enyhítheti a gyerekben a válás traumáját?

  Szingli szülőként megtanultam bánni a legszélsőségesebb helyzetekkel is. Szinte minden problémára van megoldásom, a gyerekem legtöbb kérdésére pedig (legalább félig megnyugtató) válaszom. De amikor a lassan tizenkét éves fiam néha megjegyzi, hogy „hiányzik apa”, nem tudok okosabbat mondani, mint azt, hogy „megértem, kisfiam… és sajnálom”. Muszáj volt utánajárnom, van-e ennél kielégítőbb reakció.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Ünnepek után szakítanának a legtöbben – válás a xxi. században mediátorszemmel

  Ünnepek után nagyon sok pár dönt úgy, hogy mégsem együtt folytatják. Dr. Farkas Dorottya válási mediátor írt nekünk korábban egy vendégposztot arról, hogyan lehet viszonylag zökkenőmentesen lezárni a házasságokat. Most arról gondolkodik, mennyire megváltozott a váláshoz való viszonyunk az elmúlt évtizedekben.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  „A gyerek kéthetente csalódott, mert az apja nem jött érte” – A kapcsolattartás nem lehetőség, hanem kötelesség

  Annyi történetet hallottam mostanában olyan apákról, akik nem látogatják a gyerekeiket, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  „Amikor elkezdjük életünket a patchwork családban, még gőzünk sincs, mit vállalunk…”

  Végy egy nőt és mellé egy férfit. Tedd őket szépen egy nagy lábosba. Csipetnyi gyereket is adj hozzá és persze lakást, kocsit, bútorokat, egyéb hozzávalókat, ahogy illik. Kicsit keverd meg, pár év, és kész is! Tegyük fel, hogy nem sikerült elsőre, sebaj, kezd újra. Használj több, frissebb hozzávalót! A sok ízből végül összeáll az új étel? Adri és Gábor elmondja, náluk hogy történt – úgy döntöttek, teljes nevük nélkül.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Nem tudtam helytállni

  Ez a szó mindig félelmet keltett bennem. Magam is csonka családban nőttem fel, ezért semmi jót nem tudtam ehhez kapcsolni. Egyedül a kudarc, amit éreztem. Kudarc, mert az egyik legfontosabb dologban nem tudtam jól teljesíteni, nem tudtam helytállni. Drixler Imola írt nektek a válásról.

  Tovább olvasom
 • post image
  -

  Fordított világ

  Magyarország. Válás. Kiskorú gyermek, Marcika, 5 éves, nagycsoportos óvodás. Marci szülei beszélgetnek: Apa: Értem, hogy tovább így nem folytathatjuk. Ez már senkinek sem jó így. Mikor költözöl el?

  Tovább olvasom